EMDR

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna is deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een effectieve therapeutische methode.

Wat gebeurt er met u na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? U kunt de gebeurtenis verwerken of vastlopen in deze verwerking. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat u er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor u last krijgt van verschillende klachten.

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij anderen klachten zoals depressie, laag zelfbeeld, eetstoornissen, verslavingen en chronische pijn. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stroornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

EMDR is dan een eerste-keus behandeling om u van de klachten af te helpen.

Hoe werkt EMDR?

 

EMDR digitaal / online

Het is mogelijk om de EMDR behandeling online uit te voeren. Dit kan zijn omdat u niet naar de praktijk kunt komen of dat u er de voorkeur aan geeft om in de thuissituatie te zijn. De behandelresultaten zijn vergelijkbaar als een behandeling in de praktijk.